Klimaat IJsland

Er wordt in IJsland warm zeewater aangevoerd uit zuidelijke richting via de Atlantische Golfstroom. Relatief gezien zorgt dit ervoor dat IJsland geen extreem koude winter tegemoet kan komen. De regen en de wind kunnen daar ook zorgen voor een zeer guur weer dat goed bij het ruwe landschap van IJsland past.

Koele zomers

Voor de natuurlijke zon en strandvakantie is IJsland niet de beste keuze om naartoe te gaan, maar wanneer je naar de heetwaterbronnen gaat kan de temperatuur zeer aangenaam zijn. De gemiddelde temperatuur in de middag in de maanden in de zomer kan liggen tussen de 10 tot 14 graden. Op gebieden die hoger gelegen in het zuidwesten komt de temperatuur nauwelijks of bijna niet boven het vriespunt uit in de zomer. Je kan er ook gletsjers en gletsjermeren vinden.

Milde winters

De winters in IJsland zijn relatief mild en vrij nat. In de maanden december en januari schijnt de zon maar gemiddeld 4 tot 5 uur per dag en daardoor ondergaat er in de winter een sombere periode. Door het warme zeewater dat uit het zuidwesten langs de zuidkust komt kan je de temperatuur niet echt als koud te beschrijven. De gemiddelde temperatuur in het zuiden in de winterperiode kan net iets onder het vriespunt liggen. In het noorden kan het wel enkele graden onder nul zijn en in het vulkanische gebergte in het zuidwesten kan je spreken van de koudste in de winter. De gemiddelde temperatuut op de gletsjers ligt tussen de min tien en de min vijftien graden. De gedurende koude nachten kunnen bij een heldere lucht zelfs zo erg dalen dat de temperatuur kan liggen rond de min 30 graden en is dan ook erg koud.

klimaat ijsland

Neerslag

De hoeveelheden neerslag die er in IJsland valt ligt russen de zevenhonderd en de achttienhonderd millimeter per jaar. Het droogste gebied ligt in het noorden en het natste gebied ligt in het zuiden. Het westen is ook wel redelijk droog volgens de IJslanders en daar valt dan jaarlijks naar schatting tussen de 800 en 950 millimeter neerslag per jaar.