Inwoners IJsland

De Vikingen kwamen als eerst op IJsland aan dus de IJslanders zijn de nakomelingen ervan, gemixt met de Schotse en Ierse immigranten. De Denen zijn de meeste buitenlanders. Meer dan de helft van de inwoners van IJsland leeft in de omgeving Reykjavík. Op 1 januari 2011 had IJsland 328.452 inwoners. De levensverwachting bij de mannen was in 2015 naar schatting 79,5 jaar en bij de vrouwen 83,5 jaar. Geslachtsnamen worden bijna niet gebruikt op IJslands, maar meer de patroniemen en dat wilt zeggen de vadersnaam. De voornaam is wel belangrijker dan het patroniem want in de telefoonboeken en andere alfabetische persoonslijsten worden de namen op de voornaam gerangschikt.

Onderwijs en taal

De moedertaal van de IJslanders is Oudnoors en buiten het land IJsland wordt deze taal niet gesproken. Het aantal mensen dat deze taal spreekt is naar schatting 320.000 mensen en je kan het ook uitspreken als de Noord-Germaanse taal. Deze taal is ook te vergelijken met Noors, Deens en Zweeds. Het Noors heeft veel veranderingen ondergaan op het Europese continent en dat komt door het Nedersaksisch. De moderne Noorse taal heeft minder naamvallen en de grammatica is ook eenvoudiger.

Gewoontes

Familierelaties heeft een hoge waarde voor de IJslanders. Veel nationale feestdagen worden dan dus ook gevierd in het bijzijn van de familie. IJslanders staan vooral bekend als ruimdenkend, vriendelijk en zelfstandig. Ze kunnen wel wat verlegen overkomen op buitenlanders, maar dat wordt niet geassocieerd met on gastvrijheid want IJslanders zijn juist nadat ze iemand hebben leren kennen erg gastvrij en verwelkomend. Er is op IJsland weinig criminaliteit en ze kennen daar nauwelijks armoede. Het wordt daar ook gewaardeerd dat de straten schoon zijn en er is bijna geen vervuiling.

inwoners ijsland

Godsdienst

Op IJsland zijn er ook veel religies onder anderen:

  • de Islam waarvan 0,2 procent van de bevolking gelovig is.
  • 5 procent van de bevolking is Rooms-katholiek.
  • Evangelisch-Lutherse Kerk van IJsland met 85 procent van de bevolking.
  • Vrije Lutherse met 3,6 procent van de bevolking.
  • 6,5 procent van de bevolking is christelijk.