Over IJsland

Over IJsland

over ijsland D De Noor Naddoddr was de eerste Scandinaviër op het eiland en was tevens ook een Viking. Op zijn reis naar de Faeröer eilanden verdwaalde hij en kwam hij onverwachts terecht op IJsland. Toen der tijd werd IJsland Snoeland (sneeuwland) genoemd te danken aan de Noor Naddoddr. Daarna belandde in 875 de Zweed Garoar Svarsson op het IJland doordat een storm hem had getroffen. Hij kwam erachter dat IJsland een eiland was doordat hij er rondom heen voer. Aan de noordkust van het eiland bouwde hij zijn huis en de naam van de plaats heet toen der tijd en nu nog steeds Húsavík (huizenbaai). Hij heeft er de winter doorgebracht en toen hij weer terugreisde naar Zweden vertelde hij iedereen over het eiland dat hij had gevonden en hij had het eiland Garoarshólmur genoemd. Met anderen ging hij terug naar het eiland om daar een nieuw leven op te kunnen bouwen alleen was het zonder succes doordat de winter daar te koud was. Hij keerde terug naar Zweden en had het eiland de naam IJsland gegeven. De Noor Ingólfur Arnarson kwam een paar jaar later ook terug met zijn stam en ging er wonen aan een baai en hij noemde die de Reykjavík (Rookbaai). Op deze manier was zo de hoofdstad van IJsland gesticht en later volgden veel andere Noren om het voorbeeld van Ingólfur op te volgend en verhuisden naar IJsland.

IJsland algemeen

IJsland is drie keer zo groot als Nederland en is het op drie na grootste eiland van Europa. Het is een eilandstaat en ligt in het noordwesten van het Europese vasteland. Dit eiland wordt omringd door de Atlantische Oceaan in het zuiden. IJsland telde in 2015 329.100 inwoners per jaar en het eiland heeft een oppervlakte van 103.000 km². Door deze berekening is IJsland het dunst bevolkte land van Europa en doordat de hoofdstad Reykjavík aan de zuidwestkust ligt op 64°08' noorderbreedte is het ook 's werelds noordelijkste hoofdstad.

Economie

De valuta van IJsland is de IJslandse kroon. Voor een euro heb je 160 IJslandse kronen. Het IJslandse geld is weinig waard door de IJslandse bankencrisis. Drie grote banken waren bijna bankroet dus de overheid besloot om ze te kopen. In de tussen tijd haalden veel mensen hun geld van die banken af, waaronder veel Britten en Nederlanders. Hierdoor moest IJsland veel geld betalen aan andere landen die zaken hadden gedaan met de drie banken en hadden ze dus uiteindelijk minder geld en veel schulden.

Geografie

De oudste delen van IJsland zijn maar liefst 17 tot 20 miljoen jaar oud. Het gebied wordt Vestfirdir genoemd en ligt in het noordwesten. Het jongste deel is het eilandje Surtsey dat ontstond tijdens een vulkaanuitbarsting bij de Vestmannaeyjar die drie en half jaar duurde. Het eiland is oorspronkelijk opgebouwd uit vulkanisch materiaal en veel gesteente doordat een aantal tektoniekplaten langzaam uit elkaar drijven waardoor het onderliggende magma naar de oppervlakte kan komen daar dan de scheuren te kunnen opvullen. Een deel van de Midden-Atlantische rug loopt van noord naar zuid door het midden waarbij als het ware heel IJsland boven het zeeoppervlak uit tilt.

Terug naar boven