• laptopmockup_sliderdy
  Alles over de IJslandse vlag
  Waarom twee vlaggen?
  Adembenemende natuur en cultuur
 • slidebg2
  Een eigen vlag
  Mooi en van uitstekende kwaliteit
 • slidebg3
  Vakantie in IJsland
  Soms koud... en waarom toch absoluut de moeite om te bezoeken?

Het verhaal achter de IJslandse vlag

De vlag van IJsland heeft een hemelblauwe kleur en een sneeuwwit kruis en een vuurrood dat weergegeven staat binnen het witte kruis. De twee versies van de vlag van IJsland zijn de civiele vlag en de staatsvlag. De civiele vlag weergeeft het bekende rechthoekige vlak en dat is net als de bij de staatsvlag een voorbeeld van de Noorse en Deense staats en oorlogsvlaggen met ook daarop een zwaluwstaart. De kleur blauw wordt herinnerd aan de zee en de kleur wit aan het ijs en de sneeuw van de IJslandse geisers.

Geschiedenis van de vlag van IJsland

De Ijslandse civiele vlag al sinds het jaar 1918 in gebruik genomen en deze vlag is sinds 2012 ook aanklikbaar. In het jaar 1918 behoorde het land IJsland nog tot het land Denemarken. Toch heeft de koning van Denemarken genaamd Christiaan X in het jaar 1915 op de 19de dag van juni toestemming verleend dat IJsland gebruikt mocht maken van een vlag van hunzelf binnen de wateren van de territoriale van Ijsand. Einar Benediktsson had in eerste instantie een eigen vlag ontworpen voor IJsland genaamd de Hvíbláinn. Dit ontwerp werd door de IJslandse nationalisten tussen het jaartal 1897 en het jaartal 1915 gebruikt en deze vlag lijkt uiteindelijk ook op de huidige vlag, maar dan is er nog wel een rodekruis aan toegevoegd. Ook al hadden ze toen hun eigen vlag, de IJslanders werden tijdens de Olympische Spelen van het jaartal 1912 in de plaats Stockholm verboden door de Denen hun eigen vlag te gebruiken. Wanneer toen ook de Hvítbláinn in 1913 werd verwijderd van een roeiboot door Deense mariniers kwam er uit protest honderden gelijke vlaggen door heel Reykavík op veel gebouwen. Dat is de reden dat er werd overlegd om een officiële Ijslandse vlag in te voeren. De vlag is een beetje hetzelfde als de Griekse en Zweedse vlag door de identieke kleuren blauw en een wit kruis. Doordat de vlaggen op elkaar leken konden ze moeilijk zien onder welke vlag een schip was. Dat was dan ook de reden dat er aan de vlag van IJsland een rood kruis werd toegevoegd zodat je de vlaggen kon onderscheiden van elkaar. Deze vlag werd ingevoerd in 1915.

Huidige vlag

De huidige vlag heeft als kleur een achtergrond met diepblauwe waarbij een Scandinavisch kruis op is weergegeven met als betekenis het Christelijk geloof. Het kruis heeft een rode kleur met een witte omtrek. Het deel dat verticaal loopt van het kruis staat niet precies in het midden op de vlag weergegeven, maar is een beetje verplaatst naar de zijde van de vlag waar die gehesen wordt. De vlag van IJsland heeft dezelfde vorm als van de andere Noordse vlaggen zoals Finland, Noorwegen, Zweden en Denemarken.

De vorm

De vorm van de vlag van IJsland stamt af van de nationale vlag van Denemarken genaamd de Dannebrog. Wereldwijd is dat de oudste vlag die tegenwoordig nog steeds wordt gebruikt door een staat die onafhankelijk is. De Dannebrog zou volgens een legende in 1219 uit de lucht gevallen zijn tijdens de Lyndanisse slag als een teken van God. Anderen beweren weer dat de vlag werd gezonden door de paus om deze te gebruiken in de Baltische staten tijdens de zo gekende kruistochten.

Terug naar boven