IJslandse taal

IJslandse taal

ijslandse taal D e bekende nationale identiteit van IJsland bestaat onder anderen uit de officiële IJslandse taal die 1100 jaar geleden sinds de kolonisatie gebruikt wordt. De IJslanders hebben zelfs een dag bedacht waarbij ze de IJslandse taal vieren en dat doen ze al vanaf 1996 en dat wordt jaarlijks gevierd. Deze dag wordt ook gevierd op de geboortedag van de belangrijkste dichter van het land IJsland genaamd Jónas Hallgrímsson

Verband met Jónas Hallgrímson

Door de ligging van IJsland hebben de talen uit andere landen nauwelijks invloed op de IJslandse taal. Er bestaan ook bijna geen dialecten uit het IJslands en tegenwoordig ligt deze taal dichtbij het IJslands. Door de jaren heen is het Oudnoors uit Noorwegen verdwenen en dat komt door de invloed van de Denen. Vroeger was het Oudnoors de moedertaal in geheel Scandinavië behalve in Finland. Er wordt vaak gezegd dat de IJslanders van nu moeiteloos in staat zijn een geschrift dat eeuwen oud is te lezen en begrijpen terwijl dat niet helemaal waar. De uitspraak van de IJslandse taal is wel degelijk veranderd door de jaren heen toen de kolonisatie van het land werd beschreven. Ze schreven op de manier hoe hun het gewend waren want er waren niet echt spellingsregels of woordenboeken. De meeste Middeleeuwse teksten zijn met wat oefening duidelijk te lezen.

IJslands leren

Deze taal is moeilijk te leren. Wanneer je een tijd in IJsland leeft kan je de taal wel wat oppikken maar dat zal over het algemeen gesproken meer tijd kosten dan wanneer je in andere landen bent. Het gaat je rond de drie maanden kosten om een gesprek te kunnen volgen. Wanneer je volwaardig IJslands wilt gaan spreken neemt dat wel jaren tijd in beslag. Je kan natuurlijk ook een studie nemen om het leertempo te verhogen en thuis kan je ook aan de gang met IJslandse woorden te oefenen. Hoewel de IJslandse taal moeilijk is zullen ze je niet snel kwalijk nemen wanneer je de taalregels nog niet helemaal beheerst. Wanneer je op jonge leeftijd begint met het leren van talen uit andere talen kan je het makkelijker vinden dan wanneer je ouder bent.

Terug naar boven